Veel gestelde vragen

Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen mamoetboom en kustseqoia?


Enkele verschillen:

  • Er is een verschil in hoogte: De kustsequoia wordt het hoogst: De hoogste kustsequoia is de Hyperion in Redwood National Park is ongeveer 116 m hoog. De hoogste mammoetboom is de General Sherman in het Sequoia National park. Deze is 84m hoog.
  • Er is een verschil in omvang: De mammoetboom heeft een grotere diameter, de kustsequoia is slanker: Hyperion (kustsequoia): 4,6m, General Sherman (mammoetboom) : 11,1 m. Door het verschil in diameter bevat de General Sherman meer volume aan hout en is daardoor toch de grootste boom ter wereld.
  • Er is een verschil in klimatologische omstandigheden in het oorspronkelijke groeigebied: De mammoetboom groeit op de hellingen van de Sierra Nevada van Californië op meestal op hoogtes tussen 1200 en 2400m. Dit is verder van de kust. Hier zijn de omstandigheden zwaar: meer vorst en drogere periodes. De kustsequoia groeit dicht aan de Californische kust in een gematigder klimaat.

Enkele overeenkomsten:

  • Beide bomen kunnen extreem oud (duizenden jaren) en groot worden.
  • Ze zijn allebei vuurbestendig. Dit komt doordat de bast niet kan branden en dat de takken van oudere bomen vaak zo hoog zitten dat het vuur van een milde bosbrand niet tot aan die hoge takken reikt. Bij oude bomen zie je vaak sporen van brand. Daardoor kun je zien dat ze een brand overleefd hebben.
  • Het hout van beide bomen is heel duurzaam doordat het tannine bevat.

Groeien sequoia’s goed op plekken waar weinig water is?

Een jonge sequoia heeft de eerste vijf jaren verzorging nodig: bij droogte moet hij water krijgen om er zeker van te zijn dat hij de eerste jaren overleeft. In ons gematigde klimaat van Noord West Europa zal dit goed gaan. Of dit goed gaat in een droog gebied elders in Europa is mij niet bekend. Ik raad het niet aan om de volgende redenen:

  • Bekend is dat de kustsequoia (Sequoia sempervirens) een deel van zijn watervoorziening uit de lucht haalt (mist). Ook is bekend dat zij optimaal groeien in de buurt van kleine riviertjes. Dit duidt er op dat de kustsequoia goed gedijt met water in de buurt.
  • De mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) groeit verder landinwaarts dan de kustsequoia: op de hellingen van de Sierra Nevada in Californië op een hoogte tussen 1200 en 2400 meter. In de winter staan deze bomen diep in de sneeuw. Als de sneeuw smelt zal de grond doordrenkt zijn met water en zal de boom daar water uithalen. In de zomer kan het zeer droog zijn in Californië. De bomen zijn soms duizenden jaren oud en kunnen hier goed tegen. In droge gebieden waar geen sneeuw valt zijn de omstandigheden anders dan in de Sierra Nevada. Ik weet niet of dat goed gaat.

Wanneer kun je sequoia’s het beste poten?

De beste tijd om mammoetbomen te poten is vlak na de strenge vorstperiode en voordat de sapstromen op gang komen. Voor sequoia’s is dit in de maanden maart en april

Zijn sequoia’s giftig (voor paarden)?

Mammoetbomen komen niet voor op de lijst van giftige planten. Je kunt ze gerust houden in de buurt van huisdieren. Daarom is het ook verstandig om jonge aanplant in een bos te beschermen met gaas tegen reeën

Kunnen sequoia’s tegen vorst?

Sequoia’s zijn winterhard. In volle grond kunnen ze uitstekend tegen de vorst in ons gematigde klimaat. Het kan zijn dat de top van een Sequoia sempervirens kapot vriest. Die zal het jaar daarop gewoon weer aangroeien. Een sequoia in een pot kan tegen nachtvorst. Als het kouder is dan 5 graden onder nul is, is het beter om de pot met sequoia binnen te zetten.

Hoeveel steun heeft een jonge sequoia nodig?

Gedurende de eerste 5 jaar hebben sequoia’s behoefte aan steun van een stok. Ze hebben ook  regelmatig water nodig.

Op welke grond groeien sequoia’s goed?
Sequoia’s groeien in Nederland op alle soorten grond. Als ze na 5 jaar zijn aangeslagen hebben ze geen verzorging meer nodig.

Woudgiganten

Jonge sequoia’s uit eigen tuin

email: eric@woudgiganten.nl

Volg Woudgiganten ook op instagram: